Archief

Facebook

Hieronder kan u rondneuzen in ons archief. Onze toneelkring zag het licht in september 2007. Sindsdien brengen we minstens 1 productie per seizoen.

2007: Horrorscoop

Voor onze eerste productie kozen we bij Toneel De Broeders voor 'Horrorscoop', een dolle komedie van Rudy Soetewey en Staf Schoeters.

Magda, de vrouw van Bob Vercammen gelooft heel erg in horoscopen, spiritisme en het paranormale. Of, zoals Bob het noemt: 'het abnormale'. Hij is dat spelletje beu en wil haar met de hulp van zijn vriend Jef, een begrafenisondernemer, een poets bakken. En u raadt het al: de andere personages zorgen dat het helemaal in het honderd loopt.
Zo is er behalve Jefs bemoeizieke vrouw Denise, ook nog Francinneke, haar nichtje. Ze is een beetje simpel van geest met nogal morbide voorkeuren.
Kristin Vanderslaghmeulen is dan weer op zoek naar een erg goedkope begrafenis voor haar nonkel Hypoliet. Iedere eurocent die ze van de prijs kan afknijpen, is meegenomen.
Als klap op de vuurpijl arriveert ook nog een inspecteur van SIFOCO: de Sanitaire Inspectie van Funeraire Ondernemingen en Crematoria. Met andere woorden een stuk met alle ingrediënten voor een heerlijk avondje toneel.

Horrorscoop

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Chris Engelbert, Eugeen Van Aerschot, Agnes De Wachter, Mark Boone, Evy Coremans, Rina Van den Berghe en Eric Goyvaerts

Klik hier voor foto's.

2008: Stoeien in het park

Onze tweede productie was een komedie van Balenaar Bart Spaey:
'Stoeien in het park'.

Ergens in een stad ligt een park. Dat park dient om in te wandelen. In dat park staan bomen. Die bomen dienen om veel wind te vangen. Tussen die bomen staat een bank. Die bank dient om op te zitten. Naast die bank staat een vuilnisbak. Die vuilnisbak dient om vuilnis in te gooien... In die vuilnisbak ligt ook een 'vies boekje'. Vieze boekjes dienen om… Enfin! Tien duo's nemen beurtelings plaats op de bank... Ze vinden er het boekje... Ieder heeft zo zijn mening... Alles mag, niets is foei.
Dat is het uitgangspunt van deze schitterende komedie. Op een heel originele manier toont Spaey ons de soms kleine kantjes van de mens. Maar ook de grappige.

Stoeien in het park

Regie: Eric Goyvaerts, Rina Van den Berghe en Eugeen Van Aerschot

Op de planken: Chris Engelbert, Eugeen Van Aerschot, Leo Wouters, Freya Coremans, Eric Goyvaerts, Agnes De Wachter, Rina Van den Berghe, Evy Coremans en Eddy Van Herck

Klik hier voor foto's.

2008: Tango voor boskabouters

Na het succes van 'Stoeien in het park' kozen we bij De Broeders opnieuw voor een stuk van Bart Spaey:
'Tango voor Boskabouters'.

Misschien dat een aantal onder u niet in boskabouters gelooft. Wel, dat kan men u niet kwalijk nemen! Kabouters worden reeds eeuwen aanzien als een mythe, sprookjesfiguren waarin alleen kinderen nog geloven: 'Plop', 'Paulus', de kaboutertjes uit de boeken van Rien Poortvliet , de zeven dwergjes van Sneeuwwitje,...
Maar, kabouters bestaan wel degelijk. Alleen zijn het niet altijd die vrolijke, altijd welgemutste (letterlijk en figuurlijk ), piepkleine mannetjes! Kabouters kennen ook tegenslagen en verdriet.
Dat wordt dus allemaal verteld in de realistische tragedie, getiteld: 'Tango voor boskabouters'!
Tenminste, dat was de aanvankelijke bedoeling, maar uiteindelijk draait het uit op een doldwaze komedie.

Tango voor boskabouters

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Chris Engelbert, Mia Goos, Freya Coremans, Charisse Wené, Eric Goyvaerts, Agnes De Wachter, Rina Van den Berghe, Evy Coremans, Mark Boone, Rita Goyvaerts, Lea Ceulemans en Arno Poels

Klik hier voor foto's.

2009: Pak in, stap uit

Als vierde productie kozen we bij Toneel De Broeders voor een oerdegelijke komedie:
'Pak in, stap uit'.

In deze dolle komedie van Paul Coppens en Guy Didelez maken we kennis met Robin, een computerfreak en met Noortje, zijn vrouw, een fitnessexperte. Ze zijn negen maanden getrouwd en zo gelukkig!
Als het stuk begint gaan ze… scheiden. Hun leven krijgt een nieuwe start en de toekomst ligt beloftevol voor hen open... Robin zal zich eindelijk eindeloos met zijn computer kunnen bezighouden en Noortje hoeft zich niet meer om hem te bekommeren. Haar lokt een leven vol schoonheidsmaskers en warme baden, vol turnoefeningen, trimfietsen, pedicure en manicure.
Er is maar één probleem. Noortjes moeder zal nooit in een scheiding toestemmen. Om haar te overtuigen, spreken Robin en Noortje af een vreselijke ruzie te ensceneren waarin ook Doris, Robins liefje, een rol zal spelen... Maar dan krijgt Robin een telefoon waarin Doris het met hem uitmaakt. Hij durft dit niet aan Noortje te zeggen en zoekt meteen een vervangster. Maar wat voor eentje! Basiel, de brave taxichauffeur weet er alles van. Wanneer dan de bazige vrouw van Basiel dit plannetje komt verstoren, wordt het serieus lachen geblazen!

Pak in, stap uit

Regie: Rina Van den Berghe

Op de planken: Evy Coremans, Chris Engelbert, Mia Goos, Eric Goyvaerts, Arno Poels, Guido Van Loo en Sofie De Blick

Klik hier voor foto's.

2009: Paprika uit Afrika

Onze vijfde productie was een komedie van Kamiel Kemels:
'Paprika uit Afrika'.

Sanne, dochter van een Vlaams fabrikant, woont in een junglehut in Zwart Afrika en verricht er ontwikkelingshulp tegen de wil in van haar nogal burgerlijke ouders. Ze leert er de inboorlingen lezen en schrijven. Ze is dolverliefd op haar Franse collega Antoine en verwacht een kind van hem. Onverwacht nodigt ze heel haar familie uit, want ze heeft belangrijk nieuws te melden. Vader en moeder Van Reeth denken dat Sanne het niet meer ziet zitten en terug naar België wil. Hun andere dochter Catho en zoon Ludovic vinden het een unieke gelegenheid om de Afrikaanse cultuur beter te leren kennen. Tante Albertine en tante Clementine zien het meer als een buitenkansje eens een verre reis te maken.
De stemming slaat echter volledig om wanneer Sanne aankondigt dat ze zwanger is van Antoine. Wanneer blijkt dat Antoine ook nog een kleurling is, stelt haar vader zijn veto: ze moet mee terug naar België.
De moederlijke Boeloe-Boeloe en Mara-Mara, de guitige Lamoemba en de levenswijze pater Ferdinand moeten proberen haar ouders op andere gedachten te brengen. Dat leidt uiteraard tot de meest dwaze situaties en verwarringen. Er zal heel wat paprika uit Afrika nodig zijn om tot een happy end te komen...

Paprika uit Afrika

Regie: Rita Goyvaerts

Op de planken: Chris Engelbert, Freya Coremans, Mia Goos, Eric Goyvaerts, Guido Van Loo, Rina Van den Berghe, Agnes De Wachter, Mark Boone, Evy Coremans, Lea Ceulemans, Sofie De Blick, Arno Poels en Johan Smets

Klik hier voor foto's.

2010: Ziekelijk

'Ziekelijk', een tragikomedie van Jack Staal, was de zesde productie van De Broeders.

Wanneer Charel Duwel voor observatie opgenomen wordt in het ziekenhuis, komt hij op een 3-persoonskamer terecht. Hij ontmoet daar Stanneke, een gewezen duivenmelker. André, een kennis van vroeger die op een andere kamer ligt, komt regelmatig langs. Charel heeft een goed hart en voelt mee met zijn medepatiënten, maar hij is ook besmet met een zeer bekend virus, nl. racisme. Wanneer op een bepaald moment Achmed, een allochtoon, bij op de kamer komt, gaan de poppen aan het dansen.
Met veel humor nemen deze personages u mee in hun eigen leefwereld. Elk hebben ze hun eigen ergernissen, overtuigingen en cultuur. Dit geeft vuurwerk van de bovenste plank. Keiharde uitspraken, schrijnende situaties en dolkomische momenten volgen elkaar op. Men kan zich afvragen: waarvan dient Charel nu genezen te worden, en is hij hiervan nog wel te genezen?
'Ziekelijk' is een schitterende tragikomedie met een lach en een traan.

Ziekelijk

Regie: Chris Engelbert

Op de planken: Mia Goos, Eric Goyvaerts, Ans Van Loo, Philip Duts, Agnes De Wachter, Sofie De Blick, Arno Poels, Johan Smets en Fons Sacré

Klik hier voor foto's.

2010: 2 meesters en 1 knecht

Onze 7de productie was een stuk van het genre Commedia dell'arte. Tekstschrijver Eric Goyvaerts baseerde zich voor deze '2 meesters en 1 knecht' op 'Il servitore di due padroni (Knecht van twee meesters)', de beroemdste en meest gespeelde komedie van Carlo Goldoni.

Dit stuk begint waar de meeste komedies eindigen: met een huwelijk tussen de twee geliefden. Maar dan loopt het plots allemaal fout. Een dood gewaande minnaar duikt op. De vader van het meisje vindt de bruidsschat veel belangrijker dan de juiste echtgenoot voor zijn dochter en alles wordt klaargemaakt voor een nieuwe huwelijksceremonie. Maar is die verrezen minnaar wel wie hij zegt te zijn? Alsof er nog niet genoeg verwarring is, besluit zijn knecht twee meesters te dienen. Want, zo redeneert hij, twee meesters dienen is tweemaal loon en vooral een dubbele portie eten!
Maar de twee meesters blijken in hetzelfde hotel te verblijven en zijn bovendien dan nog elkaars... minnaar! U raadt het al: alles raakt behoorlijk in de knoop en alleen met de acrobatie van zijn tong en zijn lijf weet de knecht het hoofd te bieden aan de chaos die hijzelf heeft aangericht. Persoonsverwisselingen, verkleedpartijen, vergissingen, leugens, onmogelijke liefdes en niet te vergeten eten, seks en geld, kortom hapklare ingrediënten voor een sprankelende komedie.

2 meesters en 1 knecht

Regie: Guido Van Rompaey

Op de planken: Romain Bellen, Mia Goos, Freya Coremans, Johan Smets, Guido Van Loo, Philip Duts, Agnes De Wachter, Rina Van den Berghe, Lea Ceulemans, Eric Goyvaerts en Sofie De Blick

Klik hier voor foto's.

2011: De muis van tante Sien

'De muis van tante Sien' kozen we voor onze 8ste productie. Het is een schitterend toneelstuk met zeer herkenbare personages en situaties.

Willy, een brave vishandelaar en Juul de beenhouwer zijn beste maatjes. Samen dromen ze van een grote doorlopende winkel. Vis en vlees in een zaak! Maar dan moet er vers geld op tafel komen. Tante Sien is waarschijnlijk de oplossing. Maar Sien is niet de eerste de beste. Haar overtuigen zal niet gemakkelijk zijn. Maar de kop van Juul, bevalt Sien. De muis doet de rest.
Willy heeft nogal wat kopzorgen in verband met zijn vrouw Debbie. De gemiste kans in haar jeugd speelt haar nog parten. Ze heeft een hekel aan de viswinkel. Ze is goed op weg stommiteiten te doen. Haar vriendin madam Champagne speelt een vuile rol. Tonia de oudste dochter studeert voor dokter. Zal ze dit volhouden? Silvia, de jongste wil zangeres worden. Misschien lukt het haar...
Happy end? Absoluut!
Lachen? Zeker en vast!

De muis van tante Sien

Regie: Rina Van den Berghe

Op de planken: Chris Engelbert, Philip Duts, Mia Goos, Johan Smets, Sofie De Blick, Arno Poels, Evy Coremans, Fons Sacré en Annemie Vanden Dries

Klik hier voor foto's.

2011: Marcinelle (een uitzonderlijk project)
Op 8 augustus 1956 kende België zijn grootste mijnramp in zijn geschiedenis. Om de mijnramp in Marcinelle op een gepaste manier te herdenken, sloegen enkele verenigingen uit de regio de handen in elkaar. Voor de 55ste verjaardag van de ramp werd een prachtig theater-, zang- en dansprogramma op touw gezet.

Op 8 augustus 1956 breekt brand uit in de kolenmijn Le Bois du Cazier bij Marcinelle, ten zuiden van Charleroi. Het wordt de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. 262 mensen van twaalf verschillende nationaliteiten, onder wie ook 33 mensen uit Vlaams-Brabant, lieten het leven.
De gemeenten Begijnendijk en Tremelo hebben geprobeerd om de herinnering aan deze slachtoffers levendig te houden. Er is een uitzonderlijk archief te Begijnendijk en er staan
verschillende monumenten. Het laatste werd geplaatst in 2006 naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de ramp.
In samenwerking met een aantal verenigingen brachten de gemeentebesturen vijf jaar later 'Marcinelle', een theater-, zang- en dansprogramma in 'De Klimroos' in
Betekom.
'Marcinelle' vertelt naar waargebeurde feiten wat er die bewuste dag in 1956 gebeurd is.

Marcinelle

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Evy Coremans, Rina Van den Berghe, Lea Ceulemans, Mia Goos, Chris Engelbert, Agnes De Wachter, Ingrid Naveld, Linda Overloop, Reine Spiessens, Monique Van den Brande, Fabienne Wouters, Romain Bellen, Joris Driessens, Eric Goyvaerts, Johan Smets, Louis Vervloessem, Eddy Van Herck en Luc Van Pee

Muziek en zang: Frans Decoster en Soerayka Wijns

Klik hier voor foto's.

2011: Kerstvertelling

Om ons 5-jarig bestaan te vieren, startten we bij Toneel De Broeders het jubileumseizoen 2011-2012 met een kerststuk: 'Kerstvertelling', vrij naar 'A Christmas Carol' van Charles Dickens.
Voor deze productie bewerkte regisseur Eric Goyvaerts het klassieke kerstverhaal van Charles Dickens (1812-70). In een decor met vier niveaus en twee draaiplateaus bewegen de personages heen en weer in de tijd.

Ebenezer Scrooge leent geld uit. Maar wat belangrijker is: hij vraagt het terug. Mét intrest. Altijd. Of het past of niet: op de vervaldag moet de lening terugbetaald zijn. Het is zoals hij zelf zegt: "Veel mensen kloppen aan mijn deur en denken dat het de poort naar de hemel is, maar voor de meesten wordt het de poort naar de hel!"

Op deze kerstavond krijgt Scrooge het gezelschap van drie kwelduivels: Asmo, de kwelduivel van de wellust, Belphé van de luiheid en Levia van de afgunst. Zij begeleiden de geest van Jacob Marley, de vroegere zakenpartner van Scrooge.

Marley waarschuwt Ebenezer: zijn misantropisch gedrag kan hem duur te staan komen. Na zijn dood zal de rekening gepresenteerd worden. Hij kondigt de komst van drie andere geesten aan: de geest van het voorbije kerstfeest, het huidige kerstfeest en het toekomstige kerstfeest. Die proberen Scrooge te laten inzien dat mededogen, vriendelijkheid en hulpvaardigheid ook belangrijk zijn. Asmo, Belphé en Levia doen als kwelduivels hun uiterste best om het Scrooge niet naar zijn zin te maken. Bovendien zorgen zij voor de komische noot in deze kerstvertelling.

Kerstvertelling

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Philip Duts, Johan Smets, Arno Poels, Evy Coremans, Rina Van den Berghe, Luc Van Pee, Soerayka Wijns, Lea Ceulemans, Fabienne Wouters, Reine Spiessens, Joris Driessens, Agnes De Wachter, Tara Orsi, Freya Coremans en Guido Van Loo

Klik hier voor foto's.

2012: Drinken de goden Duvel?

Om ons 5-jarig bestaan te vieren, kozen we na ‘Kerstvertelling’ als tweede stuk in dit feestjaar voor ‘Drinken de goden Duvel’, een komedie van Bruno Timp (auteur van o.a. ‘Lifeline’, ‘De Heilige Hermandad’, ‘Fondue Bourguignonne’).

Een parochiehuis wordt uitgebaat door Stella en Cesar. De pastoor, eigenaar van dit parochiehuis, is ernstig op zoek naar nieuwe uitbaters. Hij vindt het ongepast dat Elleke, de dochter van Stella en Cesar, een alleenstaande, ongehuwde moeder is. De stamgasten gaan met zijn zienswijze helemaal niet akkoord.
Om te beginnen is er Willem, bijgenaamd ‘de zwijger’ om de eenvoudige reden dat hij niet kan praten en via gekribbel op bierkaartjes communiceert. Dan hebben we  Frie en Jeanneke, twee vrouwen die in een vluchthuis voor vrouwen onderdak hebben gevonden. Zij degusteren dagelijks een niet geringe hoeveelheid Cointreau bij Stella en Cesar. Verder is er Flor, de man van Jeanneke, die probeert zijn vrouw tegen heug en meug terug naar huis te krijgen. Ten slotte loopt Martine, de wijkagente, te pas en te onpas langs.
Dan komt Theo (van het Griekse ‘theos’ = ‘god’) het bonte cliënteel vervoegen. Hij loopt constant in dronken toestand rond en beweert God te zijn. Dat wordt uiteraard op de nodige scepsis onthaald, maar in een mum van tijd brengt Theo de meesten aan het twijfelen omdat hij elk probleem weet op te lossen door het één en het ander te ‘schapen’ (om het met de woorden van Frie te zeggen).

Drinken de goden Duvel?

Regie: Philip Duts
Regieassistentie: Evy Coremans

Op de planken: Chris Engelbert, Mia Goos, Annemie Vanden Dries, Sofie De Blick, Johan Smets, Fons Sacré, Romain Bellen, Freya Coremans, Ingrid Naveld, Philip Duts, Luc Van Pee en Eric Goyvaerts

Klik hier voor foto's.

2012: Lifeline
Voor onze 11de productie kozen we voor ‘Lifeline’ van Bruno Timp.
‘Lifeline’ is een schitterende tragikomedie waarin met een eigenlijk tragisch gebeuren duchtig mag gelachen worden.

Het verhaal speelt zich af op twee plaatsen tegelijk. Om te beginnen is er het kantoor van 'Lifeline', een organisatie die via de telefoon hulp wil bieden aan mensen die in de problemen zitten en nood hebben aan iemand die wil luisteren en misschien iets zinnigs kan zeggen. Zoals de meeste van zulke organisaties, werkt 'Lifeline' met vrijwilligers en die zijn in dit stuk niet allen even competent...

‘Lifeline’ is echter vooral het verhaal van
Marie-Jeanne. In haar slaapkamer speelt het grootste deel van dit verhaal zich af.
Marie-Jeanne is al maanden bedlegerig. Toch overheerst ze met een flinke dosis cynische humor haar inwonende familie. Alhoewel niemand haar de waarheid zegt, voelt ze haar einde naderen, maar haar familie zwijgt ‘dat ze zweet’ op bevel van Agnes, de schoondochter, "de gendarm", zoals Marie-Jeanne haar noemt.

Toch zorgt ze er op haar onweerstaanbare manier voor dat alles geregeld is voor ze afscheid neemt. De telefoonhulporganisatie 'Lifeline' speelt daar met veel komisch gestuntel ook zijn rolletje in. Triest? Dan ken je Marie-Jeanne nog niet! Haar optimistisch sarcasme is onverwoestbaar, net zoals zijzelf, zo zal blijken.

Lifeline
Dit stuk heeft alle ingrediënten voor een geslaagde toneelavond: een erg mooi verhaal met échte personages en een flinke dosis humor met links en rechts een traantje.

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Mia Goos, Johan Smets, Guido Van Loo, Rina Van den Berghe, Kim De Roover, Lea Ceulemans, Freya Coremans, Luc Van Pee, Agnes De Wachter en Eric Goyvaerts

Klik hier voor foto's.

2013: Mijn vrouw zit op Kreta
Na de tragikomedie ‘Lifeline’ kozen we als 12de  productie voor ‘Mijn vrouw zit op Kreta’ van Ruud De Ridder.

In deze ongecompliceerde komedie zijn Ben en Iris net verhuisd naar een nieuw appartement. Ben moet voor zijn werk naar een congres in Stockholm en raadt zijn vrouw aan om in die periode een kort verlof te nemen op Kreta; ze droomt hier immers al jaren van en het zegt Ben toch niets.

De ochtend van haar vertrek helpt Ben haar in de lift. Ze is nog maar net weg of de appartementsdeur vliegt dicht en Ben staat in zijn pyjama op de overloop. Zijn sleutels heeft hij niet op zak. Voor de buren is hij een volslagen onbekende maar er zit echt niets anders op dan bij hen aan te bellen. Maar wat doe je als er op een mooie ochtend een vreemde man in zijn pyjama aanbelt en beweert je buur te zijn ...

Dat is het begin van een hele reeks erg komische gebeurtenissen waarin naast Ben en Iris en de buren, Mireille en Michel, ook nog een neefje 'met een hoek af' en een niet al te handige slotenmaker een rol spelen.

Mijn vrouw zit op Kreta

Regie: Rina Van den Berghe

Op de planken: Mia Goos, Johan Smets, Evy Coremans, Arno Poels, Kim De Roover en Eric Goyvaerts

Klik hier voor foto's.

2013: iFlop
Na de komedie  ‘Mijn vrouw zit op Kreta’  kozen we bij Toneel De Broeders als 13de productie voor ‘iFlop’, een komische thriller van Eric Goyvaerts.
Dit was meteen ook de wereldpremière. Met deze productie nam Toneelkring ‘De Broeders’ deel aan het tornooi voor amateurtoneelverenigingen van de provincie Vlaams-Brabant.

Drie vrouwen breken in bij Marleen Celis. Ze hoeven niets te vrezen, Marleen Celis is er immers niet. De drie vrouwen weten dat Marleen nogal ruw in een auto werd gesleurd. Of beter: dat denken ze. Omdat ze Marleens smartphone hebben. Per ongeluk verkeerd meegenomen. En toen kwamen die rare boodschappen. Bedreigingen. Tenminste: dat veronderstellen ze. Maar ook tips om een raadsel op te lossen. Een oplossing die een ramp kan voorkomen. Enfin: zo lijkt het toch…

Die drie vrouwen zijn Femke Van Dale, een journaliste bij de Betergemse Courant en haar collega Franka Dockx, die hulp krijgen van Francine, iemand die in de problemen heeft gezeten, maar nu dankzij een integratieproject opnieuw op haar pootjes terecht begint te komen. Al moet het begrip ‘hulp’ in het geval van Francine met een korrel zout genomen worden. Zo heeft Francine een ingebeelde vriend Chareltje die alleen zij kan zien of meent te…

iFlop

Tekst en regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Mia Goos, Johan Smets, Evy Coremans, Herman Janssens, Freya Coremans, Rina Van den Berghe, Lea Ceulemans, Guido Van Loo, Sofie De Blick, Kim De Roover, Louis Vervloessem, Charlotte Peeters, Jeff Bogaerts en Merel Heylen

Klik hier voor foto's.

2014: Een vreemd (vrouwen)koppel
Na de wereldpremière van 'iFlop', een komische thriller, kozen we bij Toneel De Broeders voor onze 14de productie weer voor een dolle komedie, origineel geschreven door Neil Simon.
Wij brachten de vrouwelijke versie van 'The odd couple', Simons successtuk uit de jaren '60 dat schitterend verfilmd werd met Jack Lemmon en Walter Matthau in de hoofdrollen. Deze uitvoering was de vertaling van Nicolet Steemers ('Ontkoppeld').

We zijn in het appartement van Lief, een onverbeterlijke sloddervos. Daar komen een keer per week 5 vriendinnen bij elkaar om Trivial Pursuit te spelen. Het zijn 5 totaal uiteenlopende karakters. Ze kennen elkaar zeer goed en kunnen dan ook (bijna) alles aan elkaar kwijt. 

Op een van die avonden komt Florence niet op tijd opdagen. De anderen maken zich een beetje ongerust, maar spelen toch verder... totdat er een verontrustend telefoontje komt van de echtgenoot van Florence.

Het leven van de 5 vriendinnen wordt danig op zijn kop gezet! Lief ontfermt zich over de ontredderde, maar vrij neurotische Florence, een irritant pietje-precies... met alle gevolgen van dien. Twee grotere tegenpolen zijn niet te vinden.

Wanneer Lief dan ook nog, met alle goede bedoelingen, twee Spaanse vrijgezelle broers uitnodigt voor een gezellig avondje, wordt de situatie alleen maar erger.

Een vreemd (vrouwen)koppel

Regie: Rita Goyvaerts

Op de planken: Rina Van den Berghe, Evy Coremans, Agnes De Wachter, Rita Goyvaerts, Freya Coremans, Johan Smets en Luc Van Pee

Klik hier voor foto's.

2014: Pak de poen
Na ‘Een vreemd (vrouwen)koppel’ van Neil Simon kiezen we bij Toneel ‘De Broeders’ weer voor een dolle komedie, origineel geschreven door Ray Cooney: ‘Pak de poen’ (‘Funny money’, 1994).
Wij spelen de vertaling van Dirk Van Vooren.

Alain De Vlieger heeft een verkeerde aktetas meegenomen naar huis. Bij nader inzien had hij het niet beter kunnen treffen, want hij is op slag miljonair.
In de aktentas zit immers maar liefst 10 miljoen euro '…in briefkes van 500 met een rekkerke er rond…'!
Alain wil meteen vertrekken naar betere oorden en zijn oude leventje van hard werken inruilen voor niets doen in de zon.
Zijn vrouw Sylvie is wat minder enthousiast over zijn wilde plannen. Ze vraagt zich vertwijfeld af waar het geld vandaan komt. Daarenboven kunnen ze die avond niet weg, want het is Alains verjaardag en er komen vrienden eten.

Niet alleen komen die vrienden eten, er komt ook een politie-inspecteur langs op zoek naar drugsgelden; een andere politieman zoekt een perverse cafébezoeker. Daarnaast maken een verkooplustig buurmeisje en haar vader, een overijverige taxichauffeur én de eigenaar van het koffertje de situatie er niet makkelijker op!

'Pak de poen' is een klucht met veel humor, veel verwikkelingen en veel vaart.
M.a.w. lachen geblazen in dit succesblijspel van Ray Cooney!

Pak de poen!

Regie: Rina Van den Berghe

Op de planken: Mia Goos, Guido Van Loo, Lea Ceulemans, Johan Smets, Bart Peeters, Charlotte Peeters, Herman Janssens, Kim De Roover, Romain Bellen en Herman Janssens

Later volgen nog enkele foto's.

2015: Hartelijk gecondoleerd

Je kent ze wel. Elke familie heeft ze. De gierige tante, de plezante nonkel, de verwaande zoon, …
Maar wat gebeurt er als je al deze mensen in een kleine familie zet en vader sterft?
Nu moeten ze allemaal wel samen zitten om alles te regelen. Met alle gevolgen van dien...
Alle kleine kantjes komen boven wanneer we deze familie volgen door de verschillende kwesties van een begrafenis: de voorbereidingen, de uitvaart zelf en, natuurlijk, ook nog het verdelen van de bezittingen achteraf.

‘Hartelijk gecondoleerd’ van Jack Staal is een stuk boordevol "zwarte" humor. Er wordt niet met de dood zelf gelachen, maar wel met alles wat er rond en erna moet gebeuren. Een stuk met veel hilarische scènes maar ook pakkende momenten.

Hartelijk Gecondoleerd

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Mia Goos, Johan Smets, Rina Van den Berghe, Eric Goyvaerts, Agnes De Wachter, Mark Boone, Evy Coremans en Ans Van Loo

Later volgen nog enkele foto's.

2015: De Lachspiegel

Aan een bushalte ontmoeten mensen elkaar. Er wordt gezwegen. Er wordt gepraat. Er wordt gelachen. Om leuke dingen. Om vervelende dingen. Om rare dingen.

Een spiegel van het leven. Een spiegel om te lachen.

In ‘De Lachspiegel’, een revue van Jack Staal, van wie wij eerder ook ‘Hartelijk gecondoleerd’ speelden, komen alle aspecten van ons samenleven aan bod.

Altijd met een glimlach, soms zelfs met een schaterlach.

Tien spelers vertolken in 16 taferelen meer dan 70 personages.
De Lachspiegel

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Mia Goos, Kim De Roover, Johan Smets, Eric Goyvaerts, Agnes De Wachter, Jeff Bogaerts, Merel Heylen, Sofie De Blick, Romain Bellen en Guido Van Loo

Later volgen nog enkele foto's.

2016: Zusters in zaken

Het klooster van moeder overste en de zusters Agatha, Clara en Francisca is in grote geldnood. Het ziet er zelfs naar uit dat het binnen enkele maanden failliet zal gaan.
Aartsbisschop Vergrauwe die ieder jaar een weekje in het klooster komt uitrusten, is dan ook van plan het klooster te verkopen. Er zijn al plannen om van het klooster een casino te maken en de zusters elders te plaatsen.
De biechtvader en vriend van de zusters, pastoor Breugelmans, kan tegen deze snode plannen niets inbrengen en grijpt vervolgens weer, stotterend en wel, naar de miswijn.
Dan verschijnt plotseling Gust Huilebos, oftewel meneer BIL van Building Investments Limitted. Die heeft grootse plannen met het klooster. Zijn plannen vinden snel weerklank bij zuster Francisca die enkele cursussen marketing en p.r. volgt.
Als ook nog Rianne het klooster in vlucht, omdat zij achtervolgd wordt door een groep drugdealers, komt alles in een stroomversnelling terecht.

Zusters in zaken

Regie: Gust Oostens

Op de planken: Mia Goos, Johan Smets, Rina Van den Berghe, Eric Goyvaerts, Agnes De Wachter, Freya Coremans en Ans Van Loo

Later volgen nog enkele foto's.

2016: Volzet

Jaak en Victorine brengen hun jaarlijkse zomervakantie door op hun vaste stek op de camping, tot groot ongenoegen van Jaak. De camping staat overvol en dat Freddy -de uitbater- veranderingen brengt en hierbij uit alles geld wil slaan, zint hem ook niet.
Victorine daarentegen geniet nog steeds met volle teugen van de heerlijke 'rust' die ze vindt op de camping. Ze is er dan ook met geen stokken weg te krijgen.
Martha, buurvrouw en vooral bemoeial, zorgt voor de nodige wrevel maar gelukkig zijn Piet en Gerarda er ook nog om het verblijf wat op te vrolijken.
Wanneer Liesje en Katrien, twee jonge meisjes, hun tentje opslaan vlakbij de bungalow van Jaak en Victorine komt er pas echt leven in de brouwerij...
'Een oude bok lust ook wel eens een groen blaadje' of hoe Jaak last krijgt van een ware opstoot van hormonen... met de nodige komische situaties tot gevolg!
Voeg er dan nog een "Hollander" bij die de boel nog wat komt opfrissen en klaar is kees.
Is er reden tot paniek of is het Piet die op de versiertoer gaat?
Jaja, jonge meiskes kunnen een mens zijn kop zot maken, nietwaar...

Volzet

Regie: Rina Van den Berghe

Op de planken: Mia Goos, Johan Smets, Rina Van den Berghe, Romain Bellen, Lea Ceulemans, Evy Coremans, Jeff Bogaerts, Merel Heylen en Kim De Roover

Later volgen nog enkele foto's.

2017: Hete Kussen uit Lourdes

Germaine heeft alle geluk van de wereld, ze won op haar oude leeftijd de superlotto, trouwde enkele maanden later met de veel jongere Jacky en is nu op huwelijksreis. Ze zijn echter niet alleen. Haar twee zusters Rosette en Maria en partners en hun nichtje Tinneke zijn door de kersverse man van Germaine uitgenodigd om mee op verrassingshuwelijksreis te gaan. De zussen gingen ervan uit dat deze reis hen naar Lourdes zou brengen maar ze blijken nu, zeer tegen hun zin, in Zuid-Amerika in de brousse van Colombia te zijn aanbeland. De frustraties lopen dan ook hoog op. Iedereen vraagt zich af waarom ze daar in Godsnaam terecht zijn gekomen, behalve Jacky. Deze geniepigaard blijkt niet zo'n propere bedoelingen te hebben, noch met zijn vrouw noch met de rest van de familie.

Hete Kussen uit Lourdes

Regie: Gust Oostens

Op de planken: Mia Goos, Johan Smets, Rina Van den Berghe, Ans Van Loo, Jeff Bogaerts, Merel Heylen, Kim De Roover en Guido Van Loo

Later volgen nog enkele foto's.

2018: Rorate Caeli

Ergens in Vlaanderen liggen twee kloostergemeenschappen naast elkaar: de paters en broeders Frambosianen en de zusters Delicatessen. Ze leven vreedzaam naast elkaar, gescheiden door een hoge muur. Maar er is een tuinpoortje waar Pater Overste en Moeder Overste een sleutel van bezitten. En er zijn de ladders. Er zijn dus contacten, al dan niet in het geniep...

De paters en broeders Frambosianen en de zusters Delicatessen zijn ook maar mensen en hebben dus evenzeer hun kleine kantjes. Schijnheiligheid, eerzucht, geniepigheid en vul-zelf-maar-aan-met-waar-u-goed-in-bent, maken van beide kloostergemeenschappen broeikassen vol intriges.

‘Rorate Caeli’ (Rorate is een Gregoriaans openingsgezang voor de mis van de vierde zondag van de Advent dat begint met ‘Rorate caeli desuper, et nubes pluant iustum’: Dauwt, hemelen, van boven gij wolken, beregene de rechtvaardige) is een schitterende kloosterkomedie die op een fijne manier mooi de kleine kantjes van de mens belicht.
Rorate Caeli

Regie: Eric Goyvaerts

Op de planken: Mia Goos, Rina Van den Berghe, Jeff Bogaerts, Merel Heylen, Kim De Roover, Romain Bellen, Eric Goyvaerts, Lea Ceulemans, Mark Boone, Bengi Luyten, Evy Coremans, Inge Van Bael, Kato Boone en Carla Goris

Later volgen nog enkele foto's.

2019: Komkommer en kwel

In deze erg leuke komedie zijn we getuige van de lotgevallen van het zesde leerjaar in een lagere school in de jaren zestig van vorige eeuw. We maken het ganse schooljaar mee vanaf 1 september tot de prijsuitreiking in juni.
De belhamels worden verwelkomd door juffrouw Pals. Ze zal al haar kunde moeten aanwenden om deze bengels in het gareel te houden. De lessen monden dan ook vaak uit in ongecontroleerde chaos.

De volwassen spelers kruipen in het personage van een bont zesde leerjaar. Dit alleen al maakt het hele opzet erg koddig. Wetende dat wij allemaal onze broek hebben versleten in de klas, zullen de knotsgekke situaties voor de wat ouderen onder ons ongetwijfeld jeugdherinneringen oproepen. En de jongeren onder ons krijgen een komische kijk op het vroegere schoolleven. Voor elk wat wils dus!

Komkommer en kwel

Regie: Rina Van den Berghe

Op de planken: Mia Goos, Kim De Roover, Inge Van Bael, Bengi Luyten, Merel Heylen, Tim Quatretemps, Nicole Van Roosendael, Bert Hendrickx en Lindsey Michiels

Later volgen nog enkele foto's.

2019: In de sacoche

Wanneer Max na een weekendje vissen terug thuiskomt, heeft Barbara, zijn vrouw die hij via het internet heeft leren kennen, zijn schoenmakerij in de kelder gedumpt. Zijn winkel is omgetoverd in een handtassenwinkel.

Barbara wil samen met Laurence, haar dochter uit een vorig huwelijk, een contract met 'Handtassen Delvaux' binnenhalen om deze exclusieve handtassen te verkopen. Daarvoor moet alles wijken.

Onder impuls van Virginie, zijn beste vriendin, komt Max echter in opstand. Samen proberen zij de plannen van Barbara te dwarsbomen. Een ontploffing in de kelder, een verdwenen lottoformulier, al dan niet valse Delvauxinspectrices, een paar speciale klanten en een plots opgedoken minnaar zorgen hierbij voor de nodige chaos en grappige situaties!

'In de sacoche' staat garant voor een avondje onvolprezen toneelplezier!

In de sacoche

Regie: Eef Goyvaerts

Op de planken: Evy Coremans, Rina Van den Berghe, Eric Goyvaerts, Agnes De Wachter, Romain Bellen, Jeff Bogaerts, Kim De Roover, Nicole Van Roosendael, Lea Ceulemans en Tuur Bogaerts

Later volgen nog enkele foto's.

© Toneelkring 'De Broeders' - Klik hier voor onze privacyverklaringen.